Vrtec Šentvid
Ulica pregnancev 6, 1210 Ljubljana Šentvid
Tel.: 01 513 03 50
Fax: 01 513 03 70
vrtec.sentvid@guest.arnes.si

Poročilo projekta Zdravje v vrtcu

11.7.2018

V šolskem letu 2017/2018 je v projektu NIJZ-ja Zdravje v vrtcu sodelovalo 27 oddelkov, in sicer iz enote Sapramiška: Mucki, Miške, Sovice, Veverice, Medvedki, Pikapolonice, Metuljčki, Sončki, iz enote Vid: Palčki, Mravljice, Žabice, Račke, Zvezde, iz enote Mišmaš: Čebelice, Ježki ter iz enote Mravljinček: Zajčki, Srne, Veverice, Ježki, Polžki, Pikapolonice, Ribice, Račke, Mravljice, Rožice, Snežinke, Pike. Strokovne delavke smo se udeležile spomladanskega izobraževanja, na katerem smo pridobile veliko koristnih informacij, napotkov in usmeritev za naše nadaljnje delo. Koordinatorica projekta je bila Anja Vrhovnik.

Preko celega šolskega leta smo sledili dvema temeljnima ciljema projekta:

  1. oblikovanje vrtčevskega okolja kot skupnosti, ki je zavezana skrbi za dobro počutje in  zdravje ter utrjevanju pozitivnega odnosa do zdravja in

  2. delovanje v smeri zmanjševanja nastanka bolezni in poškodb. 

Ker je bila letošnja rdeča nit projekta S hrano širimo obzorje, smo si postavili še štiri konkretnejše cilje:

  • spoznavanje različne prehrane in pridobivanje navad zdravega in raznolikega prehranjevanja,

  • ozaveščanje o pomenu zdrave prehrane, telesnih vaj in počitka na naše zdravje,

  • vzpostavljanje dobrih navad prehranjevanja ter razvija družabnost, povezano s prehranjevanjem,

  • sodelovanje pri pridelovanju zelenjave, zelišč in pripravi obrokov.

Ugotavljali smo kaj je zdrava/nezdrava hrana, kako vpliva na nas, naše počutje, se seznanili s prehransko piramido. Sodelovali smo v vseslovenski iniciativi Tradicionalni slovenski zajtrk v okviru katerega smo se pogovarjali o čebelah, pridelavi medu in lokalno pridelanih živilih. V vrtičke smo posadili in posejali različno zelenjavo in zelišča, ki so nam kasneje služila za pripravo različnih obrokov, napitkov in čajev. Poimenovali in z različnimi čutili (vonj, vid, okus, tip) smo spoznavali različne vrste sadja in zelenjave in se tako ponovno seznanili s primarnimi ter novimi, do sedaj še nepoznanimi okusi. Okušali smo eksotično sadje: liči, mango, avokado, pomelo … Ugotavljali smo katera hrana je slana, kisla, grenka oz. sladka. Rojstne dneve otrok smo praznovali s sadno torto, sadnimi prigrizki. Otroci so sodelovali pri pripravi različnih sadno-zelenjavnih napitkov, svežih sokov (limonada, pomarančni sok), čajev, sadnih kup, sodelovali so pri peki kruha, zdravih piškotov in pice, jabolčnega zavitka, bučne juhe, gibanice, belgijskih vafljev, palačink … Strokovne delavke smo otrokom po enotah pripravile predstave O palčku, ki ga je bolel trebušček (Manuel Pandel Žalek), Mala miška in rdeče jabolko (A. H. Benjamin), Zelo lačna gosenica (Eric Carle)… Preko celega šolskega leta smo otroke navajali na kulturno prehranjevanje in poskrbeli za pripravo pogrinjkov ter namizne dekoracije. Nekaj oddelkov iz Enote Mravljinček je sodelovalo z OŠ Vižmarje-Brod v projektu Food for life, s katerim so otroke ozaveščali o pomenu hrane, da hrano, ki je odveč, lahko delimo s tistimi, ki je nimajo. Z zbiranjem plastične embalaže skrbimo tudi za čistejše okolje.

Glavne dejavnosti, ki smo jih izvajale v oddelkih in prav tako krepijo zavest o zdravem življenjskem slogu so še skrb za higieno (umivanje rok, čiščenje nosu) obiskovanje gozda, bivanje na prostem, vsakodnevne gibalne dejavnosti in vodena športna ura s športnim pedagogom enkrat tedensko, tek za zdravje, zobozdravstvena vzgoja, sprostitvene dejavnosti (masaže, dihalne tehnike, joga).

Zapisala: Anja Vrhovnik
<<   <    1  >   >>   
Otroci v Vrtcu Šentvid ...

OBVESTILA